Autor Wątek: The Chinese Democracy Years – 2001: Odyseja Kosmiczna  (Przeczytany 3822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mikus666

• Newsman
  • Knockin On Heavens Door
  • Respect: +441
The Chinese Democracy Years – 2001: Odyseja Kosmiczna
« dnia: Marca 08, 2012, 04:13:28 pm »
0
Zaczynajac o 3:35 rano 01/01/2001 w House of Blues, Las Vegas, GNR zagrało swój pierwszy oficjalny koncert od lipca 1993.
Nowy repertuar zawierał min. Chinese Democracy, The Blues, Silkworms, razem z singlem z 99 - Oh My God.

„Przebyłem zdradliwe morze koszmaru by być tutaj z Wami“ powiedział Axl do publiczności. 2 tygodnie później, zagrali 140min set dla 190.000 ludzi na Rock In Rio 3 w Brazylii, grając nowy utwór, Madagascar.

Zaczęły się rozmowy o koncertach latem i wydaniu albumu. Jak ujawniono w Classic Rock 116, Tom Zutaut, który pierwotnie zakontraktował GNR i był jedynym człowiekiem jaki uzyskał od nicha album, powrócił do pracy nad projektem.

Zutaut dla CR: „Nagralismy ponownie wiele ścieżek bęgnów, ponieważ w wizji Axla, płyta ma być odzwierciedleniem energii ludzi którzy nad nią pracowali, musielismy zastąpić bębny Josha Freesa, a jego praca była naprawdę spektakularna“.

„Naprawdę nie chciałbym być na miejscu Braina. W skrócie, powiedzieliśmy mu : ‚Mamy tu extra bębny i teraz Ty odtworzysz je ponownie“.

Brain: „Powiedziałem, ok naucze sie tych piosenek i nagram to ponownie“. Axl na to: „Nie, naprawde podoba mi sie to co zrobił Josh, ale chce żeby to miało Twój feeling“. Brain: „Ok, ale co to dokładnie znaczy?“ i producent odparł :“ Cóż, chcemy żebys zagrał to po swojemu ale nuta w nute tak jak Josh...“.

Mantia dostał transkrypcję wszystkich partii Josha. „Miesiąc później dzwoni facet odpowiedzialny za transkrypcje i dostałem taki gruby (pokazuje mniej wiecej 30cm) plik papierów z rozpisaną każdą piosenką, a były nawet 7 minutowe. Niektóre kończyły się solówkami Josha i spędziłem, nie wiem, moze 2 tygodnie ucząc się każdej piosenki. Po prostu ćwiczyłem je aż zaczęło wychodzić i wtedy mówiłem  „Roy...“, podczas gdy wszyscy w studio ogladali kreskówki albo Egzorcyste itp. A studio kosztowało 2 tys dolarów dziennie“.

Obarczony zadaniem uzyskania perfekcyjnego brzmienia perkusji (brzmienia Dave’a Grohla z Smells Like Teen Spirit), Zutaut kupił album Nevermind i dał go inżynierom do ‚skopiowania’. „Tylko o to prosiłem przez 6 pieprzonych miesięcy“, powiedział Axl kiedy to usłyszał.

Zutaut zwracał uwage na to gdzie szły wszystkie pieniądze : „Jeden aspekt który konsumował astronomiczną kasę, to wynajęty sprzęt. Pamietam że miesięcznie, przekraczalismy go o 75tys dolarów“).

Skłonił Bucketheada do powrotu - ten zdążył już odejśc widząc brak postępów i tarcia z Bakerem - obiecując mu własny kórnik w studio. Bucket miał wcześniej powiedziec „Gdybym miał włąsny kurnik w studio, grałbym dużo lepiej“. Dwa dni później, zbudowali kurnik i Bucket powrócił z całym swoim inwentarzem.

Zutaut mówił potem : „Prawie czuć było kurczaki“

Praca była kontynuowana. „Axl przychodził do studia raz lub dwa w tygodniu. Przez resztę czasu, zespół przysyłał mu zbiory ścieżek, nad którymi pracowali za dnia, by posłuchał ich nocą“.
Jeden utwór był problematyczny - Madagascar z fragmentami słynnej mowy M.L. Kinga „I have a dream“ - był to fragment co do którego nie mieli pewności podczas kadencji Zutauta. „Axl uważa że to konkretne przemówienie jest rdzeniem przesłania, które stara się wyłozyć w utworze. Powiedział mi że jeśli nie dostałby pozwolenia na użycie tego fragmentu, utwór nie znalazłby się na płycie“ - powiedział Zutaut.

Praca posuwała się stopniowo do przodu. Z końcem roku, producenci „Helikopter w ogniu“ poprosili o możliwośc użycia WTTJ w soundtracku filmu. Podczas prezentacji filmu - która jak twierdzi Zutaut, była nieporozumieniem i celowa próbą nakłonienia Axl do zwolnienia Zutauta - Axl pojawił się spóźniony, stracił panowanie nad soba w obecności innych, i zwolnił Zutauta ponieważ film już się zaczął.

Jak inni łącznicy przed nim, Zutaut wytrzymał rok. Dzisiaj uważa ze był blisko zakończenia albumu : „Do czasu kiedy odszedłem, czułem ze było 11 lub 12 utworów które potrzebowały tylko ostatecznego mixu. Dałbym temu 3 miesiące na ewentualne dogranie ściezek i 3 na mixowanie. Mogliśmy miec płytę na wrzesien 2002 - w najgorszym scenariuszu na wiosnę 2003“

W grudniu, zespół przegrupował się, ogłaszając dwa sylwestrowe koncerty w Las Vegas. Bedąc na wakacjach w miescie, Slash wykonał kilka telefonów i dostał się na liste gości koncertu który odbyć miał się 29 grudnia. Później, reprezentant managmentu GNR, w towarzystwie ochrony, przyszedł do jego pokoju i zabronił przyjścia na koncert by „oszczędzić sobie wstydu bycia zawróconym sprzed drzwi wejściowych“.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3463
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
Odp: The Chinese Democracy Years – 2001: Odyseja Kosmiczna
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 08, 2012, 04:38:18 pm »
0
No i jest pytanie, co oni robili od 2002...
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Pyra

• Prywatny Alkomen Goldie
  • Better
  • ... i don't believe there's no reason ...
  • Respect: +383
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 08, 2012, 04:38:32 pm »
0
Kto wie czy gdyby wpuścili Slasha na koncert i pogadałby z Axlem, czy nie dogadaliby się w jakiejś kwestii dot. nagrań, które Slash umieścił na płycie Snakepit i dalszej współpracy ;)
- Nice boys don't play rock and roll... -

body

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 08, 2012, 04:51:16 pm »
0
Sprawy jednak się inaczej ułożyły, wg mnie bardzo dobrze dlatego teraz mamy taką z******ą płytę.

Offline Nieuchwytny

• Atittude
  • Respect: +60
    • lans.fm
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 08, 2012, 08:48:02 pm »
0
no nie wiem, wydaje mi sie że gdyby chd została wydana w latach 99-02 to brzmiała by trochę lepiej :P

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1242
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 09, 2012, 12:23:56 am »
0
Freese czy Mantia, oto jest pytanie? Jednak warto było to zrobić, żeby usłyszeć na płycie Braina.

A akcja z kurnikiem to już patologia :D
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Offline Śpiochu

• Global Moderator
  • One In A Million
  • Hail to the chief!
  • Respect: +1709
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 09, 2012, 08:56:55 am »
0
Ja już nie wiem... Bucket jest faktycznie psychiczny?
...jeśli powyższy komentarz wydaje Ci się zbyt poważny, to zmień zdanie.
GNR
Warszawa 15.07.06, Praga 27.09.10, Rybnik 11.07.12, Gdańsk 20.06.17
Slash
13.02.13, 12.02.19, 16.04.24

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3463
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 09, 2012, 08:57:57 am »
0
A to jakaś nowość? ;)
Poprawniej politycznie byłoby powiedzieć ekscentryczny  ;)
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2012, 09:00:47 am wysłana przez Zqyx »
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Douger

• Garden Of Eden
  • Dżentelmenel
  • Respect: +1242
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 09, 2012, 03:13:44 pm »
0
Jaja sobie robią. Radzę nie wierzyć bezkrytycznie we wszystko co znajdziecie w internecie :D
http://drwale.blogspot.com/

Powyższy komentarz ma formę żartobliwą. Proszę nie brać go na poważnie.

Stripped Down Sounds – The Acoustic Tribute To Guns N' Roses_ Strings Of Fire

Zaczęty przez koper

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3161
Ostatnia wiadomość Sierpnia 21, 2019, 07:23:36 am
wysłana przez sunsetstrip