Na początku chciałbym odnieść się do stwierdzenia , że Gunsi nie byli komercyjni...
Wiadomo , że każdy ma swój punkt widzenia ale oni w czasach kiedy odnosili największe sukcesy byli uosobieniem komercji...
Owszem ; na początku swojej kariery było zupełnie odwrotnie ale tak można napisać o wielu zespołach.
Wychodzi więc na to , że Gn'R było bardzo rozchwytywane , wszędzie było ich pełno.Tylko problem polega na tym , że ta muzyka była dobra w przeciwieństwie do ( komercyjnej ) dzisiejszej....
Natomiast ten gatunek muzyczny to ( ogólnie ) hard rock i ja tak klasyfikuję ich muzyke.Oczywiście z wieloma wpływami ( do czego z resztą się przyznawali/przyznają ).Potrafili jednak to wszystko połączyć , dlatego osiągneli (moim zdaniem ) sukces.Dodatkowo trafiła się piątka naprawde utalentowana która wzajemnie się uzupełniała i dostaliśmy przepis na sukces.
Cała historia tego zespołu jest niesamowita , to co osiągneli , jak grali i ich podejście do życia....To był fenomen i niezależnie kto jak ich zaklasyfikuje i tak im nie umniejszy ponieważ Guns N' Roses łączyło wszystkie style i robili to znakomicie.
Jedyne co mnie nieco irytuje to fakt , że w pewnym momencie odcinali się od sceny z której wyrośli , dzięki której zaistnieli.
Wiele razy pisałem , że bardzo lubie to wczesne Gn'R , może dlatego tak to wszystko odbieram.
Podsumowując - jeżeli ktoś zapytałby mnie czy Gunsi to zespół hair metalowy odpowiedziałbym - oczywiście , tylko , że w o wiele ostrzejszej postaci