Autor Wątek: Axl i jego glos :]  (Przeczytany 82060 razy)

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2229
    • As Koncertowy
Odp: Axl i jego glos :]
« Odpowiedź #180 dnia: Sierpnia 27, 2014, 12:59:26 pm »
0

Offline hkt

• Atittude
  • I would've thought you could be more of a man
  • Respect: +941
« Odpowiedź #181 dnia: Sierpnia 27, 2014, 02:17:21 pm »
+1
2006 i 2009 zdecydowanie najlepsze. Szkoda że nie grali wtedy Civil War i Estranged.
Powyższy post jest zgodny z tematem.

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3470
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 11, 2016, 12:39:55 pm »
0
Nowa trasa i znów, niby progres z koncertu na koncert, który słyszymy na livestreamach z telefonów ;)
Czy to myślenie życzeniowe, czy Axl faktycznie brzmi lepiej niż np. w 2014?
Inna sprawa, że w 2014 nie słuchałem Axla zbyt często, bo przeżywałem raczej regres zainteresowania GN'R, jeśli chodzi o koncerty.

Przyznam szczerze, że zbyt wiele różnic nie słyszę, w sensie zmian, tym bardziej z koncertu na koncert, więc zastanawiam się, skąd te opinie.
Boję się, że w pewnym momencie znów, z ust tych samych ludzi, którzy teraz mówią, że Axl brzmi zdecydowanie lepiej itd. usłyszymy, że jest słabo, źle itd. Jakby nagle zaczęli słyszeć. ;)

Dla mnie Axl brzmi dość nierówno. Są kawałki, w których zawsze wypadnie świetnie, są kawałki, w których ewidentnie śpiewa Miki i są stany pośrednie. Ogólnie jednak całokształt jest na tyle dobry, że
chce mi się go słuchać, choć gdyby część utworów z Mikim zniknęła z setu byłoby jeszcze lepiej :)

Druga sprawa, którą chciałbym poruszyć będzie skierowana raczej do forumowych ekspertów, ale raczej nie do tych, którzy doskonale czytają w myślach Axla, Slasha, Matta, czy Izzy'ego ;) , tylko do tych, którzy próbowali śpiewać/ bądź śpiewają, albo mają na ten temat pojęcie większe niż Edek z fabryki kredek ;p Chociaż kto wie, może znajdzie się jakiś Człowiek-orkiestra, znający się na jednym i drugim? ;) W jaki sposób pozycja, w jakiej się jest wpływa na emisję głosu? Domyślam się, że obecnie, w pozycji siedzącej, Axlowi śpiewa się inaczej niż do tej pory. Ok, nie ma zadyszki związanej z bieganiem, ale mam wrażenie, że sposób śpiewania musi być przynajmniej ciut inny, żeby wydobyć te same, bądź podobne dźwięki. Ale nie wiem, bardziej zgaduję, bo nie siedzę w temacie. Ma ktoś jakieś doświadczenia, konkretną wiedzę na ten temat? :) Może jacyś forumowi wokaliści/ osoby zajmujące się śpiewem? :) Z góry dziękuję za poszerzenie mojej wiedzy :)

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2016, 01:24:57 pm wysłana przez Zqyx »
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Bender

• Byli moderatorzy/newsmani
  • Garden Of Eden
  • Wchodzę luzem w mojej bluzie z logiem Guns N Roses
  • Respect: +2470
« Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 11, 2016, 12:59:21 pm »
0
Axl schudł, to już inaczej wpływa na jego formę wokalną, która się polepszyła.
GN'R 11.07.12 / 20.06.17 / 09.07.18 / 20.06.22
SLASH 13.02.13 / 20.11.14 / 12.02.19 / 16.04.24
DUFF 12.06.14 / 22.08.19 / 13.10.24

Offline Zqyx

• Newsman
  • Madagascar
  • "But nobody pulled the trigger. They just..."
  • Respect: +3470
    • Bumblefoot fans Poland - mój fanowski profil Rona
« Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 11, 2016, 01:02:31 pm »
0
Lepsza forma fizyczna na pewno wpływa, to fakt. Lepsza forma fizyczna oznacza zwykle lepszą formę psychiczną, a co za tym idzie możliwość ( chęć!) dania z siebie więcej.
Ale zastanawiam się bardziej nad tym, w jaki sposób pozycja, w jakiej obecnie jest Axl wpływa na jego formę wokalną.
Podaruj mi 1,5% podatku :) Dziękuję!
KRS: 0000186434
Cel szczegółowy: 569/W

"Hey, you caught me in a coma and I don't think I wanna
Ever come back to this world again"

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1540
« Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 11, 2016, 06:35:14 pm »
0
Nie jestem takim maniakiem jak niektórzy i nie oglądałem wszystkich filmików tylko wybrane i mam wrażenie, że o ile na początku koncertu jest ok, to im bliżej końca to dalej. Oglądałem jakieś "Paradise City" i tam chyba za fajnie nie było. Chyba, że to jakość nagrania.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
  • Respect: +1425
« Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 11, 2016, 06:39:41 pm »
0
W piątek było średnio, w sobotę już dał radę. Byłem w szoku ;) Nightrain to 22 utwór:

! No longer available

Paradise City też zaśpiewał lepiej.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 11, 2016, 06:44:10 pm wysłana przez cravenciak »

Offline Platypus

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +124
« Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 11, 2016, 06:58:15 pm »
+1
Głos jest naprawdę dobry, rzekłbym nawet że zaskakująco dobry i jaram się jak nie wiem kiedy. :) Generalnie są słabsze momenty, ale to nic nowego tylko piosenki, w których od lat jest gorzej. Mowa o Paradise City, You Could Be Mine czy końcówka Don't Cry (od "Come the morning light now, baby"), aczkolwiek i tu zdarzają się fragmenty (czasem kilka wersów, czasem cała zwrotka), gdzie w głosie słychać rasp. Ja jestem bardzo zadowolony. Przykładowo Coma ( <3 ) brzmi rewelacyjnie, a to dla Axla jeden z najbardziej wymagających kawałków pod kątem ilości tekstu do wyśwpiewania. :) Dla mnie jest super, już się przyzwyczaiłem, że Miki zawsze trochę będzie, ale widzę że Axl pracował przed tymi koncertami i mnie to niezmiernie cieszy.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
  • Respect: +2360
« Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:02:13 pm »
+1
Ja też nie widzę różnicy w porównaniu do ostatnich tras. To znaczy - zawsze na początku trasy Axl brzmi lepiej, więc zobaczymy co będzie dalej.
Jeśli chodzi o pozycję - każdy nauczyciel muzyki i śpiewu zawsze powtarza - śpiewasz przeponą, wyprostuj plecy, oddychaj głęboko. Zauważ jak Axl często się tak jakby "wygina" do tyłu śpiewając od samego początku swojej kariery "you're gonna dieeeeeee" "all this tiiiiiiiiimmmmmmmmeeeeee" - wszędzie tam mocniej pracuje przepona i pozostałe mięśnie pomagające po pierwsze "przeciągnąć" dźwięk (inaczej oddychasz), po drugie, wyciągnąć pewne dźwięki. Na obecnym tronie Axl siedzi, co z pewnością nie ułatwia mu zadania, ale zauważ, że nie jest to pozycja w 100% siedząca - jest wyprostowany i ma swobodę ruchu, więc nie ma aż tak ściśniętej przepony czy gardła, jak mógłby mieć np. siedząc na zwykłym krześle. Spróbuj wziąć głęboki wdech i zrobić bardzo krótki wydech, a następnie wstrzymać oddech najpierw jak jesteś wyprostowany, a potem zgarbiony. Przy pozycji zgarbionej o wiele szybciej pozbędziesz się powietrza, a mięśnie brzucha będą mniej napięte. Z drugiej strony z kolei, są dźwięki, które lepiej wyciąga się nachylając do przodu i tam również ostro pracują Ci mięśnie i nawet bym powiedziała, że tutaj bardziej może przeszkadzać pozycja siedząca (np. w My Michelle - "well, well, well" - krótkie dźwięki z wypuszczanym powietrzem, na płytkim oddechu). Nie wiem czy ktoś zrozumie o co mi chodzi, bo trudno coś opisać nie pokazując, ale starałam się "łopatologicznie" to wyjaśnić ;p

Offline mafioso

• Marketing
  • Street of dreams
  • Respect: +2229
    • As Koncertowy
« Odpowiedź #189 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:10:30 pm »
0

Cytat: Hubik
o ile na początku koncertu jest ok, to im bliżej końca to dalej.

Hubiku dalej to zwykle bliżej końca :-D

Czy wiadomo coś o problemach Axla z zatokami? Mi się wydaje, że we fragmentach gdzie piszczy ma problemy z łapaniem powietrza przez zatkany nos, ale to tylko moja autorska teoria.

Offline Hubik

• Zasłużeni
  • Madagascar
  • Edomaniak
  • Respect: +1540
« Odpowiedź #190 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:20:12 pm »
0
Nie w moim wymiarze :P

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
« Odpowiedź #191 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:23:35 pm »
+4
zawsze na początku trasy Axl brzmi lepiej, więc zobaczymy co będzie dalej.

Z tego co widziałem to chyba odwrotnie.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
« Odpowiedź #192 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:34:33 pm »
0
może mało widziałeś ;) porównaj chociażby początkowe i ostatnie koncerty w Europie w 2010 i 2012.

Offline cravenciak

• Newsman
  • Garden Of Eden
« Odpowiedź #193 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:37:51 pm »
+1
2010 był 6 lat temu. Spójrz lepiej na ostatnią trasę... zaczął beznadziejnie, kończył w Vegas znośnie.

Offline Emma

• Zasłużeni
  • Garden Of Eden
« Odpowiedź #194 dnia: Kwietnia 11, 2016, 07:45:26 pm »
0
Nope. Spojrzałam, zdania nie zmieniłam.
Ale to, że mamy odmienne zdanie to nic nowego ;)
I pamiętaj, że w przypadku rezydencji w Vegas całemu zespołowi grało się lepiej, bo nie ruszasz tyłka, śpisz w jednym miejscu, masz stały rytm dnia itp.

Axl Rose prędzej umrze, niż pogodzi się ze Slashem

Zaczęty przez daub

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 3540
Ostatnia wiadomość Lutego 08, 2009, 09:50:59 pm
wysłana przez Hubik