Ankieta

Ocena piosenki

1
3 (4.2%)
2
3 (4.2%)
3
4 (5.6%)
4
1 (1.4%)
5
6 (8.3%)
6
4 (5.6%)
7
7 (9.7%)
8
10 (13.9%)
9
13 (18.1%)
10
21 (29.2%)

Głosów w sumie: 67

Autor Wątek: Opinie o If The World  (Przeczytany 35390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rose84

• One In A Million
  • Prosacówna Zeppelinka
  • Respect: +11
Odp: Opinie o If The World
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 25, 2008, 10:57:51 pm »
0
nie przekonałeś mnie, bo nie masz argumentów, ale zawieszam tymczasowo polemikę (tak mnie odmłodziłeś, więc wiesz...  :wub: :D)

Offline Kempes

• Knockin On Heavens Door
  • Respect: +12
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 26, 2008, 02:02:19 am »
0
Jak to ma być Rock to ja się właśnie dowiedziałem że uwielbiam Death Metal.
I tyle. Rose nie daj się wciągać w gierki, masz pełną racje  8)

ps. Oczywiście każdy ma swój gust i powinniśmy go szanować - nikogo personalnie nie atakuje i sam tego nie chce.
Ale czasem odnoszę wrażenie, że w poczuciu zaskoczenia płytą i jej wydźwiękiem - dużo ludzi z wielką determinacją próbuje znaleźć w niektorych utworach nutke artyzmu, szczypte geniuszu, czegoś ponadczasowego..no bo wszystko co niezrozumiałe to "ponadczasowe"

If The World wydane przez jakikolwiek inny zespół rockowy zostałoby zjechane równo z glebą.
Jak na kapele o nazwie Guns n Roses, jak na kapele działającej w zakładce "rock music" - jest to utwór bezpłciowy, miękki i słaby.

Coś takiego przeszło by w innej kategorii , u twórców ze zdecydowanie innej planety muzycznej.
Wątpie czy jakby Zeppelini nagrali rap a Rolling Stones'i techno to ludność by piała "nowatorskie nowatorskie... geniusz!"

ps. Sam byłem w ekipie rozterkowej która przez pierwsze 2,3 dni oswajała się z dźwiękami ChD i próbowała wyciągać na maxa wsje piękne nuty.
Ale przekonałem się że nie wszystko złoto co Axlowe.
« Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2008, 02:17:20 am wysłana przez Kempes »
'' Nice Boys don't play Rock n' Roll ... ''

Offline Witek

• Administrator
  • Scraped
  • Respect: +500
    • http://bulak.home.pl/blog
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 26, 2008, 02:05:02 am »
0
Ja w sumie też nie uważam, żeby to była jakoś porażająco rockowa piosenka... ale lubię ją samą w sobie :) uważam If The World za utwór dobry :P niezależnie od gatunku jaki sobą prezentuje

Offline DrDrei

• Scraped
  • one more step to go
  • Respect: +8
« Odpowiedź #63 dnia: Listopada 26, 2008, 02:27:06 am »
0
a ja proponuje zeby ktos dal jeszcze ITW "osemke" i bedziemy mieli komplet  ;)

[size=3.75pt]GUNS AND ROSES[/size]

[size=3.75pt]la banda mas peligrosa del planeta[/size]

www.czlowiekorkiestra.blog.onet.pl

Offline Gunman

• Reckless Life
  • **
  • Respect: 0
« Odpowiedź #64 dnia: Listopada 26, 2008, 07:04:38 am »
0
a ja proponuje zeby ktos dal jeszcze ITW "osemke" i bedziemy mieli komplet  ;)

Mowisz i masz.
Mnie sie ten kawalek bardzo podoba i na mocna 8-ke zasluguje :D

Offline Maro2

• Garden Of Eden
  • WHYNO
  • Respect: +111
    • OLD CHOPPER
« Odpowiedź #65 dnia: Listopada 26, 2008, 11:45:10 am »
0
Ja uwielbiam ten kawałek. Troche kojarzy mi się z outro w Double talkin' jive !!!! I nie uważam że odstaje on jakoś jakościowo od reszty płyty. Ma w sobie coś z funky. A pianino to normalnie rozpierdala. W ogóle cała aranżacja jest mistrzostwem :D

Rołzi nie poddawaj się :P
OLD CHOPPER R.I.P. (2010-2018)
===---===WHYNO===---===

Offline rose84

• One In A Million
  • Prosacówna Zeppelinka
« Odpowiedź #66 dnia: Listopada 28, 2008, 09:44:18 pm »
0
dzięki chłopaki, będę walczyć do końca  :sorcerer: :D

ps. Oczywiście każdy ma swój gust i powinniśmy go szanować - nikogo personalnie nie atakuje i sam tego nie chce.
Ale czasem odnoszę wrażenie, że w poczuciu zaskoczenia płytą i jej wydźwiękiem - dużo ludzi z wielką determinacją próbuje znaleźć w niektorych utworach nutke artyzmu, szczypte geniuszu, czegoś ponadczasowego..no bo wszystko co niezrozumiałe to "ponadczasowe"
W 100% zgadzam sie z tym co napisałeś. Podobnie jak Ty, czasami odnoszę wrażenie, że niektórzy fani popadają w paranoiczną wręcz chęć "obronienia" tego, co do końca nawet do nich samych nie przemawia. Tłumaczą sobie to i owo wysublimowanym gustem, nowatorstwem, twórczą progresją, a nawet geniuszem, którego szukać nadaremnie pod mikroskopem. Wiadomo, że trudno zachować obiektywizm jeśli chodzi o muzykę, więc szanuje każdą opinię na zasadzie "podoba mi się - nie podoba". Inną sprawa jest jednak tworzenie jakichś autorskich definicji rocka i podciąganie pod ten gatunek WSZYSTKIEGO, co jest sygnowane imieniem Axl Rose :rolleyes:. To, że utwór posiada jakieś tam solo gitarowe (jedyny plus tej piosenki) i od czasu do czasu słyszymy w nim "pomrukiwanie" wioseł, nie jest równoznaczne z tym, że jest rockowym kawałkiem i musi być dobry... :rolleyes: :ph34r:. If The World nie należy do udanych kompozycji w moim odczuciu i nie zmienię zdania. Nie widać w tej piosence śladu talentu Axl'a, a raczej chęć stworzenia czegoś zaskakującego, co w pewnym sensie się udało...pytanie: jak duża jest różnica między zaskoczeniem a rozczarowaniem w tym wypadku? moim zdaniem znikoma i dlatego ode mnie ITW ma zaledwie "1"  8)

Offline krelke

• Szara Eminecja | Wodopój
  • Administrator
  • Scraped
  • !!! GN'R: Don't you try to stop us now !!!
  • Respect: +250
    • Tomasz Krela
« Odpowiedź #67 dnia: Listopada 28, 2008, 11:01:23 pm »
0
Dawaj definicje rocka xD pamiętaj o swoim aparacie - Ahmet jest blisko :D :ph34r:

Offline DrDrei

• Scraped
  • one more step to go
  • Respect: +8
« Odpowiedź #68 dnia: Listopada 28, 2008, 11:01:51 pm »
0
nie no bez jaj Rose jak ITW to 1 (ja dalem 5) to przeboj Pauliny ze Slashem na ile oceniasz? skali brakuje...
[size=3.75pt]GUNS AND ROSES[/size]

[size=3.75pt]la banda mas peligrosa del planeta[/size]

www.czlowiekorkiestra.blog.onet.pl

Offline rose84

• One In A Million
  • Prosacówna Zeppelinka
« Odpowiedź #69 dnia: Listopada 28, 2008, 11:06:03 pm »
0
skali brakuje...

widzisz, sam sobie odpowiedziałeś  :sorcerer: różnica polega jeszcze na tym, że ITW znajduje się na płycie mojej ulubionej kapeli, spiewana jest przez mojego ulubionego wokaliste rockowego i NIE JEST wystepem gościnnym, a dopracowanym i jak da sie wyslyszec "przemyslanym" utworem...na tle innych utworów, jak rowniez znajac potencjal i talent Axl'a , "1" to wlasciwa ocena  ;)

jest to oczywiscie jedynie moja subiektywna opinia

Offline el_loko

• Zasłużeni
  • One In A Million
  • Respect: +605
« Odpowiedź #70 dnia: Listopada 28, 2008, 11:32:23 pm »
0
Kawałek jest ZA***STY i tyle...

Offline baddream

• Paradise City
  • You Don't Know Who You Can Trust Now
  • Respect: +98
« Odpowiedź #71 dnia: Listopada 29, 2008, 12:56:05 am »
0
od zakupu płyty przesłuchałem ten kawałek dwa razy... jeszcze jako demo pomijałem ten numer notorycznie, po prostu nie trawie tego numeru... :'(
Od kiedy wypłynął do sieci a ja go po raz pierwszy usłyszałem uznałem utwór za kompletnie nie Gunsowski... do dnia dzisiejszego zastanawiam się skąd Axl wziął inspirację do tego nagrania... maaaasaaaakraaa...
Daje 5, czemu? Otóż sama kompozycja nagrania mnie zmiażdzyła do tego stopnia że pomijam odsłuchiwania numeru, jednakże musiałem doszukać się jakiegoś plusika... i takim o to jest jedynie wokal Axla, który uważam w tej piosence za jeden z najlepszych na płycie, słychać tu czyste piszczenie i ostry i ochrypły głos w wysokich partiach, to jest bardzo coool. Poza tym sama solówka jest w miarę. 8+ za wokal, 7- za solówkę, 1!! za aranżację i pomysł.
Kiedy Chińska Demokracja zaleje świat, to nastąpi wówczas Armaggedon, Korea Płd i Płn połączy się w imie braterstwa, Stany przestaną ciągnąć ropę z bliskiego wschodu.

Offline Marko

• Reckless Life
  • **
  • Rock N' Beer
  • Respect: 0
    • Polska strona o metalowym zespole Believer - mojego autorstwa :)
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 12, 2008, 08:57:05 pm »
0
Z początku nie wiedziałem "z czym to sie je"... Ale przeszło mi. Ogólnie - dobry chill out. Refren na długo zostaje w pamięci, a np takie przejście z akustycznego sola do elektrycznego jest wręcz rewelacyjne. 8.

Offline baddream

• Paradise City
  • You Don't Know Who You Can Trust Now
  • Respect: +98
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 12, 2008, 11:43:02 pm »
0
popieram, ta solówka ma coś w sobie:)
Kiedy Chińska Demokracja zaleje świat, to nastąpi wówczas Armaggedon, Korea Płd i Płn połączy się w imie braterstwa, Stany przestaną ciągnąć ropę z bliskiego wschodu.

Offline EroticJesus

• Knockin On Heavens Door
  • All Pigs Must Die/Brain Dead
  • Respect: -2
    • http://img147.imageshack.us/img147/3038/ownedwa2mq8qj0.png
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 16, 2008, 01:11:17 am »
0
ten song ma niewiele współlnego z muzyką rockową w ogóle..
A to dopiero "niefortunna" wypowiedz  :lol:

to może zamiast dodawać emotkę " :lol:" podasz swoją autorską definicję rocka, w której znajdzie się miejsce na piosenki typu If The World, co?  :rolleyes:
zresztą abstrahując od gatunku, bo przecież jest sporo kawałków popowych, które bardzo lubię, ten utwór zaburza mi odbiór Chinese Democracy, więc staram się go omijać, a ile punktów przydzieliłam wolicie nie wiedzieć...
Rock sie nie kończy na Zeppelinach, Appetite'ach, Purplach, Whitesnake'ach itd. itd.
Jeśli tak różne zespoły jak Revolting Cocks, Oueen, Jane's Addiction, Radiohead czy The Doors zmieściły sie w ogólnym gatunku rock, If The World też sie zmieści.
Zresztą to czym sie charakteryzuje rock jest w If The World. Riff, perka, rockowy wokal, solówka na koniec...Elektronika nie sprawia że kawałek nie jest rockiem. Ale równie dobrze Oh My God to dance ,a Shackler to techno.

Kashmir LZ. Co za nierockowe obrzydlistwo!
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2008, 01:13:21 am wysłana przez EroticJesus »
Elvis Presley And The Soul Monster!!!
Chinese Democracy Rocks! Don't You Try To Stop Us Now!

Sometimes I feel like
There's nothing that's stopping me  All things are possible  I am unstoppable

Opinie nie-fanow

Zaczęty przez DrDrei

Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 52395
Ostatnia wiadomość Lutego 20, 2017, 08:22:35 am
wysłana przez Witek