Niedawno w sieci pojawił się zapis pierwszego radiowego wywiadu Guns N’ Roses. Wywiad został przeprowadzony przez dziennikarkę z radia KPFK z Los Angeles wiosną 1985 roku, kiedy w skład zespołu wchodzili Axl Rose, Izzy Stradlin, Tracii Guns, Rob Gardner i Duff McKagan.
Podczas rozmowy zostały nadane dwie piosenki – wczesna wersja „Don’t Cry”, która podówczas nosiła jeszcze tytuł „Don’t Cry Tonight”, oraz „Anything Goes”.
Rok 1985, (stacja radiowa) KPFK, Los Angeles Prowadząca: Właściwie wiem o tym zespole niewiele ponad to, że powstał z połączenia dwóch innych kapel, LA Guns i Hollywood Rose.
Izzy: Tak, wywodzimy się z dołów społecznych. Spotkaliśmy się i teraz gramy razem.
11 kwietnia pojawimy się w Radio City.
Prowadząca: Gdzie jest Radio City?
Izzy: W pobliżu Orange County. 25 kwietnia wystąpimy w Dancing Waters w San Pedro. To będzie chyba czwartek wieczorem. No i nie zapominajcie o wtorkowym koncercie w Troubadourze.
Zagrają też Flyers i Vynil Fetish.
Prowadząca: Kilka miesięcy temu LA nagrali płytę, dla wytwórni Raz Records. Kto dzisiaj jest w zespole i co powiecie o piosence, którą za chwilę puścimy?
Izzy: Nasz zespół, Guns N’ Roses, to ja, Izzy Stradlin, na gitarze, Tracii Guns na gitarze, Axl Rose na wokalu. Axl i ja wywodzimy się z Hollywood Rose. Rob Gardner gra na perkusji, a nasz przyjaciel, Duff, na gitarze basowej.
Piosenka nosi tytuł „Don’t Cry Tonight”. Axl i ja napisaliśmy ją parę tygodni temu. To smutny, ale ZA***STY kawałek, więc wszyscy przygotujcie chusteczki.
Piosenka „Don’t Cry Tonight” Prowadząca: To nadal KPFK z Los Angeles. Ja jestem Hope i właśnie rozmawiam z [muzykami] Guns N’ Roses.
?: Na razie Guns N’ Roses jest mało znany. To, jak powiedzieliśmy, połączenie dwóch zespołów, LA Guns i Hollywood Rose. Zasadniczo jesteśmy kapelą rockową. Czerpiemy inspirację z mnóstwa rzeczy. Aerosmith, Alice Cooper, Stonesi, Iggy… w zeszłym tygodniu Tracii spotkał się w Rainbow z Jimmym Page’em… jednym słowem: jest tego masa. Będziemy grać w okolicy i mamy nadzieję, że różni ludzie będą przychodzić, żeby nas oglądać. Lubię Fetish Crowd i Glam Slam, czasem bywam w Rainbow i tego rodzaju miejscach.
Prowadząca: A propos miejsc… mamy tu Guns N’ Roses. Możecie dzwonić i z nimi rozmawiać.
Izzy: Taaak, możemy rozmawiać przez telefon.
Prowadząca: Dzwońcie pod numer 818-985 KPFK i pytajcie o Tracii’ego. Tracii potrzebuje miejsca na noc.
Axl: Eee, Tracii’emu co innego w głowie. Wszyscy potrzebujemy miejsca na noc. Pytajcie o nas.
Izzy: Więc w ten wtorek, 26, gramy w Troubadourze. O dziesiątej. Weźcie ulotkę. Wstęp jest wolny, nie musicie wydawać forsy na bilet.
Axl: Obok sklepu będzie biała furgonetka. Tam znajdziecie ulotki.
Izzy: Na furgonetce wciąż jest napis „LA Guns”, ale niebawem to się zmieni.
Axl: Ulotki znajdziecie też w Candy’s Restaurant. Lokal jest czynny 24 godziny na dobę.
Tracii (?): W Tower Records są nasze nagrania, ulotki i kubek z naszymi nazwiskami. Rob, chcesz coś powiedzieć?
Duff: Rob gra na bębnach i jest w tym naprawdę dobry.
Izzy (?): Tuż przed przyjściem tutaj skończyliśmy nowe piosenki. Mieliśmy próbę i coś przygotowaliśmy.
?: Niedługo ukaże się EP, a na niej…
Axl: …„Heartbreak Hotel”…
?: … Elvisa Presleya, piosenka „Don’t Cry Tonight”, którą przed chwilą słyszeliście, „Think About You” i inny numer, który na pewno się spodoba, „Anything Goes”. To ZA***STY kawałek.
Axl: Chcę go usłyszeć. Jestem Axl Rose z LA Guns i dla wszystkich, którzy jeszcze nas słuchają… oto „Anything Goes”.
Piosenka „Anything Goes” Prowadząca: To byli Guns N’ Roses i ich „Anything Goes”. Na dzisiaj to wszystko.
Chórek: Dzięki!
Prowadząca: Dzięki, chłopcy. Do zobaczenia niebawem!
Wywiad:
Tłumaczenie na podstawie transkrypcji ze strony:
https://www.facebook.com/notes/sexdrugs-and-guns-n-roses-gnr-italia/la-prima-intervista-ad-axl-e-izzy-1985-kpkf-los-angeles/1743813178973848/ [Stamtąd też pochodzą znaki zapytania.]