Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności
: NighTrainLista Zaprasza:
www.apps.facebook.com/nightrainlista
Czat:
www.gunsnroses.com.pl/czat.php
Blog o projektach solowych:
www.solo.gunsnroses.com.pl
NighTrain Station Guns N' Roses
»
Inne
»
Hyde Park
»
Wiara, Kościół, Kler, Wyznania...
Strony:
1
...
61
62
[
63
]
64
65
...
71
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Wiara, Kościół, Kler, Wyznania... (Przeczytany 43690 razy)
Zqyx
attention seeker ;)
Redaktorzy
Madagascar
" sonic reducer "
Odp: Wiara, Kościół, Kler, Wyznania...
Ť
Odpowiedz #930 :
Luty 01, 2012, 07:30:52 ť
0
http://wiadomosci.onet.pl/ciekawostki/zaskakujace-ustalenia-nt-jezusa-i-chrzescijan,1,5013728,wiadomosc.html
- ciekawostka taka
Canis_Luna's toxic twin brother !
"Życie jest cholernie zbyt krótkie,żeby wściekać się na to,czego nie masz,ciesz się tym,co masz." - Ron Thal "
" Bo Rybnik chciał " Slither
http://polakpotrafi.pl/projekt/flaga-na-koncert
!!!
Na forum istnieje opcja szukaj -
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?action=search
Canis_Luna
Global Moderator
Atittude
Nice girls don't play rock n' roll ;)
Ť
Odpowiedz #931 :
Luty 01, 2012, 10:43:32 ť
0
Cytat: Zqyx Styczeń 31, 2012, 03:58:39
A wracając do tematu
Szufladkujecie ludzi ze względu na wyznanie, bądź jego brak?
Ja osobiście tego nie robię. Jestem wierząca, ba, nawet praktykująca (nie zawsze zgadzam się z tym, co obecnie przekazuje nam Kościół, ale odwiedziny w kościele w niedzielę przynoszą mi coś w rodzaju ukojenia). Mieszkam pod jednym dachem z ateistką i nigdy z tego powodu nie doszło między nami do kłótni ani nawet wymiany poglądów. Po prostu obie zaakceptowałyśmy nawzajem swoje poglądy. I szanujemy je i siebie nawzajem. Wiemy, że na polu religijnym pewnie nie doszłybyśmy do porozumienia, więc nie poruszamy tego tematu, (raz tylko o tym rozmawiałyśmy i ona wytłumaczyła mi wtedy, dlaczego nie wierzy). Nie uważam, że ateista to ktoś gorszy, nigdy nie wrzuciłabym ich do jednego wora, bo wyznanie czy też jego brak nie świadczy o człowieku. Ateista to niekoniecznie zły człowiek, tak jak wierzący to niekoniecznie osoba, która chce wszystkich nawracać i nie akceptuje poglądów innych i tak jak starsza pani to niekoniecznie moher. Moja babcia na przykład bywa w kościele codziennie, działa w ruchu Akcji Katolickiej, (dzięki czemu "wyrywa" się z domu, wyjeżdża na przeróżne wycieczki, współorganizuje jakieś pomoce dla biedniejszych dzieci), ale nie ingeruje w życie religijne swojej rodziny, nie namawia nas do chodzenia do kościoła, nie słucha Radia Maryja, ani nie ogląda TV Trwam, nigdy nie potępiała ani nie potępia w dalszym ciągu moich czarnych ciuchów i preferencji muzycznych, nie jest więc moherem, a jest w końcu starszą panią. Nie. Zdecydowanie nie wrzucam ludzi do jednego worka.
Zqyx's toxic twin sister!
"Wszystko mogę przeżyć, jeśli można o tym napisać piosenkę" W. Axl Rose
Kocham zapach bana o poranku!
Reno
Welcome to the jungle
I don't have Patience
Ť
Odpowiedz #932 :
Luty 01, 2012, 11:32:28 ť
0
Cytat: Zqyx Styczeń 31, 2012, 03:58:39
A wracając do tematu
Szufladkujecie ludzi ze względu na wyznanie, bądź jego brak?
Nie robię tego z prostego powodu. Wiara jest sprawą osobistą każdego z nas. Nie ważne jest dla mnie kto jest jakiego wyznania. Dla mnie ważne jest to jaki ktoś jest wewnętrzne. Czy można z nim pogadać na różne tematy i czy on również nie szufladkuje ludzi. Uważam, że takie szufladkowanie jest jak dla mnie tylko i wyłącznie okazaniem braku tolerancji dla innych ludzi.
gaudencja666
Welcome to the jungle
Ť
Odpowiedz #933 :
Luty 02, 2012, 10:54:08 ť
0
Cytat: Nieuchwytny Styczeń 31, 2012, 04:42:36
Cytat: gaudencja666 Styczeń 31, 2012, 03:50:58
Ale np. w moim gronie znajomych przewija się kolega skejt, nie zmuszam ludzi do słuchania tego co ja. Po prostu wydaje mi się, że łatwiej jest nawiązać z kimś kontakt, kiedy zamiast o pogodzie można zapalczywie rozmawiać o muzyce. Myślę, że wtedy mam z tą osobą większe pole do rozmowy. hmm.. i chyba ogólnie preferuję osoby, które słuchają czegoś bardziej alternatywnego. Często to, czego słuchamy przekłada się na to kim jesteśmy, naprawdę nie chciałabym użerać się z dresem o to, czy policja jest OK czy nie.
wow, uważasz że jak kogoś nie zmuszasz do słuchania tego co ty lubisz to jesteś spoko i tolerancyjna [na zasadzie "oczywiście xxx i yyy najlepsze no ale niech plebs słucha sobie co chce, ja i tak wiem lepiej"] a do tego uważasz że osoba słuchająca rapu rozmawia o tym "czy policja jest OK czy nie". wow.
Ojoj, znowu ktoś przekręca. Napisałam, że kiedy poznaję ludzi to fajnie jest mieć o czym pogadać np. o muzyce, bo to jest zawsze dobry motor do rozmowy. Uważam, że jestem tolerancyjna, ale przecież nikt z nas nie będzie nigdy do końca tolerancyjny na wszystko. Z resztą, ludzie którzy słuchają rapu z reguły odrzucają możliwość rozmowy ze mną, przez mój wygląd. Po prostu, jak jestem gdzieś i poznaję ludzi nowych, no to ani wielbiciel rapu nie zainteresuje się rozmową ze mną, ani ja z nim. Hmm.. tak, uważam że słucham dobrej muzyki, ale nie uważam, że pozjadałam wszystkie rozumy i że "moja" muzyka jest najlepsza. Jest najlepsza dla mnie, a inni niech robią co chcą.
Nie lubię jak ktoś na siłę wypacza moje wypowiedzi.. Jakieś jeszcze niedomówienia?
"Pie*dol ten świat, bo to on jest właśnie piekłem..."
"Władza jest zawsze gwałtem na ludziach."
Nieuchwytny
Atittude
Ť
Odpowiedz #934 :
Luty 02, 2012, 03:30:59 ť
0
mam wyjebane, nie przejmuj się, tylko jak dla mnie to tylko troche smutne, bo w sumie potwierdziłaś to co napisałem wyżej.
Nightrain!
gaudencja666
Welcome to the jungle
Ť
Odpowiedz #935 :
Luty 03, 2012, 11:52:45 ť
0
Cytat: Nieuchwytny Luty 02, 2012, 03:30:59
mam wyjebane, nie przejmuj się, tylko jak dla mnie to tylko troche smutne, bo w sumie potwierdziłaś to co napisałem wyżej.
Nie przejmuję się twoją wypowiedzią, czasem trudno jest rozmawiać z ludźmi mierzącymi wszystkich swoją miarą.
owsik
magister guns n'roses
Garden Of Eden
Ť
Odpowiedz #936 :
Luty 04, 2012, 10:39:00 ť
0
Całe szczęście jest to wątek o wierze, kościele i klerze, więc nie będziecie więcej tutaj sobie dogryzać. Tyle offtopa, a jeżeli chodzi o wypowiedź na temat, to tak sobie ostatnio myślałem i postanowiłem, że nie znoszę kleru i kościoła i dlatego będę się starał, aby było tego w moim zyciu jak najmniej i będę głosował również na opcje polityczne, które ułatwią oddzielenie kościoła od mojego życia codziennego.
AC/DC, 17.03.2009 YEAH !!!
MOTORHEAD, 4.07.2009 YEAH !!!
AEROSMITH, 1.07.2010 YEAH !!!
ELTON JOHN, 7.07.2012 ...
gaudencja666
Welcome to the jungle
Ť
Odpowiedz #937 :
Luty 06, 2012, 07:16:15 ť
0
Oh, wydaje mi się że po to też jest forum, wyrażasz swoją opinie. Czasem się z kimś nie zgodzisz.. życie.
Ja Kościoła nie lubię, fanatyków religijnych też nie. Wiara i normalni wyznawcy mnie nie obchodzą, ja nie wierze i tyle
blackmore
Reckless Life
Ť
Odpowiedz #938 :
Luty 10, 2012, 10:20:33 ť
0
Cytat: owsik Luty 04, 2012, 10:39:00
to tak sobie ostatnio myślałem i postanowiłem, że nie znoszę kleru i kościoła i dlatego będę się starał, aby było tego w moim zyciu jak najmniej i będę głosował również na opcje polityczne, które ułatwią oddzielenie kościoła od mojego życia codziennego.
http://www.youtube.com/v/K8xmw6Ki8ss&ap=%2526fmt%3D18&rel=0
owsik
magister guns n'roses
Garden Of Eden
Ť
Odpowiedz #939 :
Luty 12, 2012, 02:17:34 ť
0
O k***a ! Nie dałem rady. Po 5 minutach przerwałem oglądanie. Posłuchajcie: przecież nie da się ukryć tego, że w Polsce (i pewnie nie tylko w Polsce) kościół jako instytucja mi jakiś tam interes w tym kto rządzi. Nie ma w tym nic złego, że ksiądz głosuje zgodnie ze swoim sumieniem. Nieuczciwe jest jednak wobec wiernych to, że głosi on swoje poglądy polityczne podczas kazania na mszy świętej. Czy nie jest to obrazą dla wartości chrześcijańskich? Dla świętości obrządku jakim jest msza święta? Przecież to hipokryzja.
Znalazłem coś w internecie:
Zqyx
attention seeker ;)
Redaktorzy
Madagascar
" sonic reducer "
Ť
Odpowiedz #940 :
Luty 13, 2012, 12:46:11 ť
0
Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem
Canis_Luna's toxic twin brother !
"Życie jest cholernie zbyt krótkie,żeby wściekać się na to,czego nie masz,ciesz się tym,co masz." - Ron Thal "
" Bo Rybnik chciał " Slither
http://polakpotrafi.pl/projekt/flaga-na-koncert
!!!
Na forum istnieje opcja szukaj -
http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?action=search
owsik
magister guns n'roses
Garden Of Eden
Ť
Odpowiedz #941 :
Luty 13, 2012, 08:09:54 ť
0
O wkurza mnie takie gadanie. Do cholery. Czy to, że wszyscy grzeszą jest usprawiedliwieniem dla każdego grzesznika? Nie!!! Bóg według wiary chrześcijańskiej osądzi każdego z osobna. Grzech jest złem i koniec. Trzeba to zło potępiać. Wiara polega na tym, aby grzechu się wyrzec mimo wszystko, a nie wypominać go każdemu innemu wierzącemu. Kurna czasami wydaje mi się, że jestem bardziej katolicki niż niejeden wierzący. Tutaj nie ma ustępstw. albo jestes wierzący i nie grzeszysz, albo grzeszysz i będziesz potępiony. Jasne, że Bóg potrafi wybaczać i jest nieskończony w swej dobroci, ale nie wolno na to liczyć. Trzeba się starać ze wszystkich sił, bo lenistwo to też grzech, prawda???
Canis_Luna
Global Moderator
Atittude
Nice girls don't play rock n' roll ;)
Ť
Odpowiedz #942 :
Luty 13, 2012, 10:28:03 ť
0
A moim zdaniem nie da się nie grzeszyć. Bo myśląc takimi kategoriami: wyrwie Ci się przekleństwo, (zdarza się, każdemu) - grzech. Obżerasz się czekoladą, która uwielbiasz - grzech nieumiarkowania. Przegniesz z piwem - grzech nieumiarkowania. Przez myśl ci przeszło, że ktoś ma fajniejszą furkę od Ciebie - grzech, bo przez moment byłeś zazdrosny. Chcesz zatem kupić sobie nowy samochód - grzech, bo to chciwość, ciesz się z tego co masz. Chcesz pokazać znajomym nowy samochód - grzech pychy. Chcesz poleżeć cały boży dzień na kanapie - grzech lenistwa, bo to załóżmy nie była niedziela. Pokłócisz się z ojcem, bo miał inne zdanie - grzech, szanuj ojca i matkę plus grzech gniewu. Mamy niedzielę, a nie wyszedłeś z domu do kościoła, bo padało, było zimno, nie czułeś się najlepiej, przerażało Cię wyjście na mróz - grzech, święć dzień święty. Śmiała scena w filmie - grzech, oglądasz czegoś, czego nie powinieneś, doprowadza Cię to w końcu do mniejszych czy większych nieczystych myśli.
Jasne, że powinniśmy unikać grzechu, żeby nie być hipokrytami i wg wiary zostaniemy na ich podstawie osądzeni, ale człowiek jest słaby. Nie da się przyznać, że nie jest. I ile razy będzie próbował i tak będzie grzeszył. Może jestem pesymistką w tej sprawie, ale mam wrażenie, że tak do końca nie da się przestać grzeszyć. Może wynika to ze słabości, może z wygody, ale sumienie jakoś tak chyba w ludziach ucichło ostatnimi czasy. Niestety.
Zqyx's toxic twin sister!
"Wszystko mogę przeżyć, jeśli można o tym napisać piosenkę" W. Axl Rose
Kocham zapach bana o poranku!
el_loko
One In A Million
Ť
Odpowiedz #943 :
Luty 13, 2012, 11:12:50 ť
0
Cytat: owsik Luty 13, 2012, 08:09:54
O wkurza mnie takie gadanie. Do cholery. Czy to, że wszyscy grzeszą jest usprawiedliwieniem dla każdego grzesznika? Nie!!! Bóg według wiary chrześcijańskiej osądzi każdego z osobna. Grzech jest złem i koniec. Trzeba to zło potępiać. Wiara polega na tym, aby grzechu się wyrzec mimo wszystko, a nie wypominać go każdemu innemu wierzącemu. Kurna czasami wydaje mi się, że jestem bardziej katolicki niż niejeden wierzący. Tutaj nie ma ustępstw. albo jestes wierzący i nie grzeszysz, albo grzeszysz i będziesz potępiony. Jasne, że Bóg potrafi wybaczać i jest nieskończony w swej dobroci, ale nie wolno na to liczyć. Trzeba się starać ze wszystkich sił, bo lenistwo to też grzech, prawda???
Ale w czym problem? Oburzasz się też na to, że niektórzy muzułmanie piją alkohol i jedzą świniaki? A żydzi nie przestrzegaja szabasu?
Nie wierzysz to niby dlaczego miałbyś kogoś innego rozliczać z jego wiary, w szczególności gdy to nie jest wasza wspólna wiara.
Już pominę kretyński dobór obrazków, które pasują do podpisu jak pięść do nosa.
owsik
magister guns n'roses
Garden Of Eden
Ť
Odpowiedz #944 :
Luty 13, 2012, 11:21:48 ť
0
No właśnie człowiek jest na tyle słaby, że boi się nawet spróbować przestać grzeszyć. Myślę, że cała ta religia jest ... hmmm... no nie wiem. Chodzi o to, że jeżeli chcesz się poświęcić to zrób to jak Hiob. Jeżeli chcesz kochać Boga to kochaj go tak, jak on kocha człowieka. Widzisz Canis_Luna piszesz, że niestety ucichło sumienie, ale kilka zdań wcześniej próbujesz sama je usprawiedliwić, że nie da się nie zgrzeszyć. Ktoś mnie zapyta: Czy w takim razie mam poświęcić wszystko Bogu? A ja odpowiem: Wszystko macie napisane w swojej biblii, której tak bronicie, a nie potraficie przestrzegać 10 przykazań. Słabiutki ten chrześcijanin... śmieszny, maluczki i obłudny. Człowiek jest słaby?? Dobre sobie... chrześcijanin jest słaby. Taki mi się nasuwa wniosek.
Cytat: el_loko Luty 13, 2012, 11:12:50
Ale w czym problem? Oburzasz się też na to, że niektórzy muzułmanie piją alkohol i jedzą świniaki? A żydzi nie przestrzegaja szabasu?
Nie wierzysz to niby dlaczego miałbyś kogoś innego rozliczać z jego wiary, w szczególności gdy to nie jest wasza wspólna wiara.
Już pominę kretyński dobór obrazków, które pasują do podpisu jak pięść do nosa.
Kretyńskie obrazki to był żart. Nikogo nie rozliczam tylko wytykam słabość. Chodzą chrześcijaninie do kościoła, a potem grzeszą jak się tylko da. To jest wiara? Błagam. Jeżeli chodiz o inne religie, to się nie odzywam, bo nie znam ich nauk itp.
Strony:
1
...
61
62
[
63
]