Maj 24, 2012, 10:03:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Axl oraz DJ Ashba w That Metal Show -> http://gunsnroses.com.pl/forum/news-20/axl-oraz-dj-ashba-w-that-metal-show/

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Na pole, na dwór,czy na plac - czyli o regionalizmach (Przeczytany 10169 razy)
Witek
Administrator
One In A Million

Ť Odpowiedz #135 : Maj 18, 2011, 01:16:20 ť
0

Nasze reprezentacje, granice, historia, uczestnictwo w aktualnych wydarzeniach społeczno - politycznych, jedzenie (mimo pewnych różnic regionalnych baza jest w więkości przypadków ta sama) Smiley
Powiedziałbym, że wspólna historia, ale jaka wspólna? Wspólna może dla poszczególnych regionów bardziej niż dla całego kraju.
Wszystkie rzeczy większe składają się z rzeczy pomniejszych, historia też Smiley

http://www.komentujnieobrazaj.pl/

Witold tylko i wyłącznie Kasiowy :-)

Wojo
Atittude

Ť Odpowiedz #136 : Maj 18, 2011, 03:07:57 ť
0

Grześ, czyli barwy żółto - niebieskie są Ci droższe niż biało - czerwone?  rolleyes

żółty orzeł jest Ci droższy niż biały?

Powstanie Warszawskie, Katyń, Cud nad Wisłą też są mało ważne, bo znacznie ważniejsza jest dla Ciebie historia regionu?  Smiley

do oficjalnego NTSowskieego Fan Clubu Ewy Farny należą:

Wojo
Mafi
Gloomy
Kurczak
Slither
Pyra
Grzegorz, lat 19
The Wlo

can't control the paranoia

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

Zqyx
attention seeker ;)
Redaktorzy
Madagascar

" sonic reducer "

Ť Odpowiedz #137 : Maj 18, 2011, 03:25:51 ť
0

Oczywiście pewne rzeczy trochę przejaskrawiłem, w paru kwestiach prowokowałem, ale to dlatego, że chciałem zachęcić do dyskusji, bo i temat ciekawy i trochę nudno trochę w innych działach Tongue

A jak to jest z Wami, czujecie się związani z regionem, miastem,wioską, z którego, której się wywodzicie, czy jesteście raczej obywatelami świata i gdziekolwiek jesteście czujecie się tak samo? Zdarza wam się używać określeń gwarowych? Chcecie pielęgnować zwyczaje, pamiętać o historii regionalnej, czy raczej macie to gdzieś?

Canis_Luna's  toxic twin brother !

"Życie jest cholernie zbyt krótkie,żeby wściekać się na to,czego nie masz,ciesz się tym,co masz." - Ron Thal "

" Bo Rybnik chciał  "  Slither

http://polakpotrafi.pl/projekt/flaga-na-koncert !!!

Na forum istnieje opcja szukaj - http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?action=search

Wojo
Atittude

Ť Odpowiedz #138 : Maj 18, 2011, 03:29:48 ť
0

masz szczęście, bo już miałem Cię wysłać do kąta Tongue

Wojo
Mafi
Gloomy
Kurczak
Slither
Pyra
Grzegorz, lat 19
The Wlo

Zqyx
attention seeker ;)
Redaktorzy
Madagascar

" sonic reducer "

Ť Odpowiedz #139 : Czerwiec 10, 2011, 06:40:46 ť
0

http://media2.pl/technologie/79691-kaj-ty-jedziesz,-czyli-naviexpert-po-slasku.html
Ciekawe, jakie będzie zapotrzebowanie Smiley Trudno mi sobie wyobrazić dochodzący z samochodu poważnego menadżera głos : Skryncej pieronie  Cheesy

Canis_Luna's  toxic twin brother !

"Życie jest cholernie zbyt krótkie,żeby wściekać się na to,czego nie masz,ciesz się tym,co masz." - Ron Thal "

" Bo Rybnik chciał  "  Slither

http://polakpotrafi.pl/projekt/flaga-na-koncert !!!

Na forum istnieje opcja szukaj - http://gunsnroses.com.pl/forum/index.php?action=search

Canis_Luna
Global Moderator
Atittude

Nice girls don't play rock n' roll ;)

Ť Odpowiedz #140 : Listopad 30, 2011, 05:25:35 ť
0

Sprawa z wczoraj.
"Dobić do kogoś".
Gadałam z kolegą i w pewnym momencie on zwraca mi uwagę na jakiegoś kolesia, coś tam się podśmiechując. Ja mu odpowiedziałam: "Wczoraj prawie do niego dobiłam". I wtedy się zaczęło... Kolega jest z Wrocławia i przysięgał, że w jego stronach takiego zwrotu się nie używa. Jasne, że można powiedzieć "Zderzyć się z kimś", "Wpaść na kogoś", ale w Małopolsce "Dobić do kogoś" (albo do drzewa, albo do samochodu, albo do czegokolwiek) również funkcjonuje...

Zqyx's toxic twin sister!

"Wszystko mogę przeżyć, jeśli można o tym napisać piosenkę" W. Axl Rose

Kocham zapach bana o poranku!

gunsfan
Welcome to the jungle
*

Oj tam Oj tam

Ť Odpowiedz #141 : Listopad 30, 2011, 05:34:11 ť
0

Podobno Ślązaka można poznać po tym że przeciąga ostatnie literki imion np Dzień Dobry, jest Piotrekkkkkkkkk zamiast piotrek.

duff_wife
Atittude

buu :(

Ť Odpowiedz #142 : Listopad 30, 2011, 06:15:42 ť
0

nie wiem czy to już tutaj było ale nie chce mi się szukać (przyznaję się bez bicia Tongue)

ja i mój chłopak pochodzimy z różnych stron Polski i zawsze mamy spór o kuzynów - braci/siostry cioteczne Cheesy

w moich stronach (mazowieckie) mówi się właśnie brat cioteczny/siostra cioteczna itd. Kuzyn to baaaaaaaaaaaaaaardzo daleka rodzina. Natomiast u mojego chłopaka (lubelskie) kuzyn to właśnie brat cioteczny, czyli jakby nie patrzeć, wg mnie, bliska rodzina Tongue
Paranoja Cheesy

jak to jest u Was ?
Ť Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2011, 06:19:43 wysłane przez duff_wife ť Zapisane

arkadiusss
Knockin On Heavens Door

Ť Odpowiedz #143 : Listopad 30, 2011, 06:19:45 ť
0

Kuzyn to wg mnie syn stryja, a brat cioteczny to syn ciotki Smiley a idąc za Wiki to można i tak i tak Smiley
Ť Ostatnia zmiana: Listopad 30, 2011, 06:21:54 wysłane przez arkadiusss ť Zapisane

katarynka
Better

Ť Odpowiedz #144 : Listopad 30, 2011, 06:30:38 ť
0

W moich stronach (Górny Śląsk) nie spotkałam się z innym określeniem niż kuzyn, jeśli jest to dalsza rodzina mówi się po prostu dalszy kuzyn Cheesy Moja koleżanka z okolic Żywca też mówi kuzyn/kuzynka, natomiast ta z okolic Kielc mówi brat cioteczny/siostra cioteczna Wink
Z "dobiciem do kogoś" spotkałam się pierwszy raz Wink W ramach ciekawostki językowej, powiem Wam coś, o czym niedawno poinformowała mnie nasza Pani Doktor z metodyki. Otóż osoby ze Śląska, te, które znają gwarę, nie tyle jakieś super skomplikowane, charakterystyczne słownictwo, co intonację, melodię języka, dużo lepiej radzą sobie z intonacją angielską niż ludzie posługujący się poprawną polszczyzną, nie mający z gwarą nic wspólnego. Dzieje się tak, ponieważ "śląski" i angielski mają tą samą rosnącą intonację np. w pytaniach, natomiast intonacja w j. polskim jest raczej "płaska", dlatego też Ślązacy lepiej czują melodię angielskiego Wink

„Ciesze się, że nie urodziłem się przed odkryciem herbaty.”

William Gladstone

Kasiunia Witusia Cheesy

goldie
Welcome to the jungle
*

Adler's :D

Ť Odpowiedz #145 : Listopad 30, 2011, 06:34:27 ť
0

Szczerze mówiąc, prawie nigdy nie spotykam określenia brat/ siostra cioteczna tu, w Wielkopolsce. Kuzyn lub kuzynka  Wink

My heart is beating in Steven Adler's drums rhythm.

'No chodź, chodź ze mną do łóżka
Zrobię to byś bać się przestała
Będę całował twoje palce
Będę dotykał twoje nagie ciało'

mafioso
Newsman
One In A Million

Ť Odpowiedz #146 : Listopad 30, 2011, 06:43:20 ť
0

W Warszawie z kolei nie spotyka się wogóle określenia kuzyn/kuzynka tylko brat/siostra cioteczna, które jak napisała duff_wife oznacza bliską rodzinę.

Moje relacje z koncertów

Ludzie mówią, że jestem pijakiem, chodnikowym równym chłopakiem ...

... i lubię spacery Cheesy

Canis_Luna
Global Moderator
Atittude

Nice girls don't play rock n' roll ;)

Ť Odpowiedz #147 : Grudzień 01, 2011, 09:46:12 ť
0

W Małopolsce mamy kuzynów i kuzynki jako określenie na braci/siostry cioteczne. W ogóle dopiero na studiach w Częstochowie dowiedziałam się jak bardzo można się różnić w sensie słownictwa Wink Kiedy jedna z moich kumpel mówiła "mój brat" zastanawiałam się o co chodzi, przecież ona ma tylko siostrę. Oczywiście chodziło o kuzyna.

Zqyx's toxic twin sister!

"Wszystko mogę przeżyć, jeśli można o tym napisać piosenkę" W. Axl Rose

Kocham zapach bana o poranku!

Wojo
Atittude

Ť Odpowiedz #148 : Grudzień 01, 2011, 10:01:25 ť
0

A jak mówicie na żony/mężów kuzynów?

Wojo
Mafi
Gloomy
Kurczak
Slither
Pyra
Grzegorz, lat 19
The Wlo

katarynka
Better

Ť Odpowiedz #149 : Grudzień 01, 2011, 07:36:11 ť
0

Też kuzynka/kuzyn Wink

„Ciesze się, że nie urodziłem się przed odkryciem herbaty.”

William Gladstone

Kasiunia Witusia Cheesy

Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 Do góry
  Drukuj  

Skocz do:

Theme by m3talc0re. Powered by SMF 1.1.15 | SMF © 2006-2007, Simple Machines MySQL | PHP | XHTML | CSS
Back To Top